Сирий буряк і капуста. Дієтолог Оксана Скиталінська радить поєднувати у салатах корисні інгредієнти

Оксана Скиталінська радить поєднувати, а не розділяти корисні інгредієнти в їжі. На думку дієтологині, є речі, які при поєднанні  дають кращі ефекти, ніж поодинці  і навіть підсилюють один одного (ефект синергії). В одному з останніх постів експертки зі здорового харчування у соцмережі йдеться про салати.

 

Всі знають, наскільки корисна капуста, але декілька сортів капусти корисніше, ніж один. Адже всі сорти капусти позитивно впливають на роботу печінки, стимулюючи синтез ферментів детоксицкації, мають протизапальні та антимутагенні властивості, пише Оксана Скиталінська.

В кожному овочі є свої кольори — #фітонутрієнти. У білій присутні кемферол, кверцетин, апігенін, у червоній більше фітонутрієнтів — антоціанів (фіолетовий колір), у броколі, — лютеїн, зеаксантин, хлорофіл і тд.

Всі біофлавоноїди є супутниками аскорбінової кислоти і лише  в її присутності виявляють свою дію (так само, як і аскорбінова кислота “працює” лише в присутності фітонутрієнтів-біофлавоноїдів).

Антоціани, як і всі біофлавоноїди, сповільнюють дію #гіалуронідази, фермента, який руйнує гіалуронову кислоту. Основний ефект  дії антоціанів — зменшення проникності та ламкості капілярів (найдрібніших судинок в організмі). Крім цього, антоціани сприяють накопиченню вітаміну С у тканинах організму, і позитивно впливають на роботу ендокринних органів.

Щоб отримати більше антоціанів, можна додати буряк — там теж антоціани (бетаїн та бетанін). Бетаїн захищає клітинні мембрани, стимулює процеси детоксикації в печінці, запобігає накопиченню жиру в клітинах печінки (жировий гепатоз сбо стеатоз), покращує засвоєння фолатів та вітаміну В12. І також має антимутагенний ефект.  Останніми роками ведуться активні дослідження щодо користі бетаїну у профілактиці хвороби Альцгеймера.

  • Тому мене дуже хвилює поширюваність міфів про шкідливість хрестоцвітих та буряка при багатьох захврюваннях та включеня їх до переліку заборонених продуктів у багатьох псевдонаукових “протоколах”, – наголошує Оксана Скиталінська.

Звісно, якщо у Вас на даний момент є загострення запального процесу у шлунку та кишечнику, є болі, то на якийсь короткий термін капусту можна замінити маленькою кількістю дрібно січеної руколи, а буряк не вживати сирим, а лише додати 1-2 чайних ложки соку сирого буряка.

  • А так — їжте, поєднуйте, бо чим різноманітніше харчування, тим більше “корисностей” отримує організм, – додає дієтологиня.
0 0 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі