Смакуємо глінтвейн від Галини Ордехи

Галина Ордеха – тернополянка, яка любить вчитися і ділитися. Каже, найкраще страви вивчаєш із дітьми. Кулінарка провела сотні майстер–класів: від закусок до короваю. Діти й підказували що в моді на столі: як підсолодити фруктами, а де варто спинитися із прянощами. Не будемо хвалити, краще хай розкаже сама.

Від Романа до Йордана….або гості ходять багато і уже не голодні. Як здивувати і нагодувати у період новорічно-різдвяних свят сьогодні?

– О, у нас, українців, від Романа до Йордана – це найдовший час святкування, тому що дійсно дуже багато свят – і Романа й Катерини, і Андрія, і Варвари, Миколи, Ганни і ще… мабуть я чогось не згадала)))) А також це і передноворічний та післяноворічний час.  Період корпоративів, зустрічей з друзями, якщо немає можливості зустрічати Новий рік разом.
Тому це дійсно час, коли гостей можна очікуватив себе вдома без попередження. А для цього треба мати в «скриньці» такі рецептури страв, щоб «раз-два» і гості в кулінарному шоці.
От саме такими рецептами ділитимося у нашій рубриці…пізніше

Якщо у холодильнику: те не дуже свіже, того залишилося трішки, а інше – напівфабрикати. Як швидко з нічого – нагодувати смачно і ще й корисно?

– А це питання з родзинкою. Тому що, якщо у холодильнику є щось не свіже, його треба викинути у смітник. І я не жартую. А от, якщо є напівфабрикати, то їх можна приготувати і подати так, щоб ваші рідні і гості не здогадалися, що це У страви ми вкладаємо душу, натхнення, час… І вуаля – ваш домашній витвір кулінарного мистецтва.

Що модного і смачного готує 2021 рік?

– Гарне запитання! Дійсно, на їжу також є мода, як і це інше))) І прийдешній, 2021 рік, прогнозує моду –  на домашню їжу, до якої ми повернулися за допомоги карантинної ситуації, яка склалася у світі.
Тому, домашня їжа – це перше місце у моді кулінарії на майбутнє.
А наступне, це їжа, яка рятує світ, рятує природу – це натуральна їжа. Просто і смачно, як готували колись наші предки. Готується просто, подається вишукано!

Святковий стіл – це не тільки трапеза , але й декор. Поділися цікавими ідеями сервірування.

– У більшості з нас на поличках чи для «годиться» є різні дрібнички, які пам’ятка з подорожі чи подарунок, і чесно кажучи, переважно, вони припадають пилюкою. І от настав їх «зоряний час», час бути корисними. Ми можемо використати їх для декору святкового столу. А це і статуетки, і підсвічники, у які можна й свічку поставити, і скатертини,  серветки чи шарфи, бабусине намисто і ще багато чого приємного нашим спогадам. Дайте волю фантазії!

Зимові свята асоціюються із теплим глінтвейном. Як готуєш його ти?


Запорука вдалого святкового застілля – не тільки салати, закуски, гаряче. Хоча про них ми теж поговоримо, але у наступних дописах. Не менш важливі є й напої, які супроводжують основні страви! Крім незмінних шампанського та інших напоїв, новорічний і різдв’яний стіл можна урізноманітнити смачними коктейлями. А ГЛІТВЕЙН,  звісно найбільше асоціюється у нас із зимовими святами. Цей коктейль можна запропонувати гостям;  друзям після прохолодного вечора з морозом; посеред застілля – для урізноманітнення та підвищення смакових рецепторів, завдяки прянощам, які є у складі напою; під завершення зустрічі – до десертів.

Отже, почнемо з класичного глінтвейну:


Складники:

750 мл червоного вина,

-1 мандаринка або апельсинка, що більше смакує,
-1 лимон,

– 100 г цукру або меду,
– прянощі – насіння гвоздики, паличка кориці, аніс, бодян, імбир й інші, улюблені вами.

Приготування:
Беремо «немаленьку» каструлю,  туди натерти цедру з лимона/апельсина і  порізати кружечками мандарин/апельсин, «начинити» їх насінням гводзики,  лимону/апельсину, можна подрібнити. Додати цукор/мед, спеції, залити все вином.
ОБОВ’ЯЗКОВО: накрити кришкою каструлю, щоб аромати “не повилітали”, підігріти, не доводячи до кипіння.
НІ В ЯКОМУ РАЗІ –  глінтвейн не повинен закипіти!
Подаємо у високих стаканах /горнятках. Краще випити напій відразу, адже вдруге розігрівати його не можна.

ШОКОВЕЙН – глінтвейн з шоколадом, який я готую за рецептом відомої галицької господині Лесі Кравецької.

Складники:
– 750 мл червоного десертного вина,
– 100 г чорного шоколаду,
– 200 г молока,
-1 ст.л. меду,
– 2 палички кориці,
– 2 зірочки бодяну,
– 2 бутони гвоздики,
– 3 горошини духмяного перцю
Приготування:
– Вино налити в каструлюдодати мед та прянощі. Підігріти, не доводячи до кипінняй й витримати в стані «не до кипіння» 2-3 хв., перецідити. Закип’ятити молоко, в іншій посуді й  додати до нього подрібнений шоколад, перемішати  до розчинення. Об’єднати гарячий глінтвейн з шоколадним молоком.
Шоковейн відразу розливаємо і подаємо гостям, які від ароматів «втрачають голову».

Глінтвейн БЕЗАЛКОГОЛЬНИЙ:

Складники:
-1 л виноградного соку (з червоного винограду) або вишневого або, особисто мені, більше подобається, яблучного соку;
-1 апельсин;
–  2 палички кориці;
– 5 бутонів гвоздики;
– 2 лаврових листочки;
– 2 гілочки чебрецю або 2 ст.л. меленого аптечного;
– 2 ст.л. цукру або до смаку меду.
Приготування:
Порізати кружечками апельсин. У каструлі довести до кипіння сік зі спеціями
і додати цукор/мед,  пів апельсину і варити ще 10 хвилин, в стані «не до кипіння».
Увага! Стежити, щоб не кипів.
Пити можна, як гарячим так, і холодним.
Чашку для подачі декоруємо кільцями апельсину.

 

0 0 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі