Про імунітет потрібно потурбуватися влітку

Здоров’я – це та якість життя, яка стосується соціального, розумового і духовного вимірів щоденного буття людини. Головним завданням кожного з нас є його збереження. Якщо ж людина таки захворіла, то лікар, на думку фітотерапевта Марії Тройчак, повинен співпрацювати з пацієнтом, підтримувати його морально. Лише тоді можна досягти перемоги над хворобою. «Кожен лікар несе відповідальність за здоров’я і життя пацієнта. Окрім того, людині потрібно говорити правду про її хворобу і поступово вести до фізичного і морального одужання. В практиці лікарів зустрічаються пацієнти, які, маючи онкозахворювання, не втрачають оптимізму і віри у виздоровлення і таки позбуваються хвороби. Я вважаю, що лікар повинен бачити в кожній людині образ Христа і з любов’ю виконувати свою роботу», – розповідає пані Марія.

Хвороба – це безвідповідальне ставлення до себе

У своїй непростій роботі вона дотримується трьох принципів. Перший – це соціальний, який передбачає тісну взаємодію пацієнта і медика. «Лікар повинен настільки відкрити своє серце, щоб хворий мав бажання поділитися з ним навіть домашніми проблемами, які можуть бути причиною захворювання. Розумовий принцип полягає у тому, щоб лікар вчасно використав свої інтелектуальні здібності для пошуку найефективнішого методу лікування. Розум має відкриватися наче парашут у потрібний час і відразу. Третя складова – це духовність, – продовжує Марія Іванівна. – Людина повинна бачити своє призначення в цьому житті, чогось прагнути і творити. Якщо людина живе пасивно, не розвиває свої таланти і здібності, не застосовує здобуті знання, то вона починає хворіти і швидше старіє. Окрім того, кожен повинен розуміти, що будь-яка хвороба – це своєрідне випробування і водночас можливість щось змінити у своєму житті. Захворювання вказує на безвідповідальне ставлення і втрату любові до себе та до ближнього, порушення Божих законів. Людині, що часто хворіє, варто задуматися над тим, чому її переслідують хвороби. Бог допускає захворювання, для того, щоб людина навернулася до правильних цінностей, змінила своє життя».

Використайте останок літа

Перехід від літа до сені, що припадає на другу половину серпня і вересень, завжди пов’язаний із тим, що кожен повинен пильніше ставитися до свого здоров’я, підсилювати імунітет і приготуватися до зими. «Чим ближче до осені, то тим більше ми відчуваємо дискомфорт щодо самопочуття. Хто встиг за літо збагатити свій організм вітамінами і мікроелементами, той зміцнив свій імунітет. Але і зараз це не пізно робити. Потрібно споживати свіжі овочі і фрукти: перець, цибулю, помідори, огірки, кавуни, дині та інше. Не забувати про повноцінний сон і відпочинок, які також є запорукою міцного імунітету», – додає фітотерапевт.

Марія Тройчак поділилася простими рецептами, за якими неважко в домашніх умовах зробити цілющий відвар, настоянку чи еліксир.

Петрушка, льон і шипшина

Коріння і зелень цієї рослини фітотерапевт радить додавати до супів і салатів. Окрім того, «з кореневища можна зробити лікувальний еліксир, який добре очищає організм. Потрібно ретельно вимити сировину, подрібнити її, покласти до посудини і залити водою в рівень з нею. Ємкість покласти до духовки і впродовж 4 годин витримати на повільному вогну. Потім усе проціджується і готовий еліксир вживається по одній чайній ложці тричі на день. Вранці потрібно його пити натще. Це досить доступний засіб для того, щоб очистити нирки, печінку і підшлункову залозу. Також еліксир є помічним при гайморитах і поліпах. В цьому разі його потрібно закапувати у ніс декілька разів на день. Таким чином виліковуються навіть застарілі гайморити».

Фітотерапевт радить прийняти інший оздоровчий курс. Береться одна чайна ложка насіння льону і заливається склянкою окропу. Все це потрібно настояти упродовж однієї години. Таких склянок потрібно випити дві на день. Настій добре очищує нирки, покращує роботу шлунку.

Очисну дію на печінку чинить шипшина. «Найкраще її плоди назбирати самостійно. Якраз за декілька днів вже можна буде їх збирати. Якщо хтось не має часу на приготування відварів, то в аптеках продається сироп із ягід шипини, який можна приймати по 1 чайній ложці двічі на день, – продовжує пані Марія. – Кому ж вистачить часу і бажання, то може приготувати настій. Для цього потрібно взяти одну столову ложку плодів шипшини, залити їх півлітрою окропу, довести до кипіння, зняти з вогню і настояти упродовж 30 хвилин. Цей настій потрібно пити тричі на день до їди».

Соняшник, ялина і гарбуз

Як не дивно, але насіння соняшника має антигельмінтну дію, тому його постійне лузання є хорошою профілактикою проти паразитів. У цих цілях також корисно їсти насіння гарбуза і дині.

«У соняшника цілющі властивості має і його коріння. Для цього потрібно вимите коріння нарізати і заповнити ним одну третину каструлі, решта ємкості заливається водою. Все це доводиться до кипінння і кип’ятиться упродовж 5 хвилин, а потім настоюється 30 хвилин. Такий відвар потрібно приймати по півсклянки тричі на день, – каже Марія Іванівна. – Він добре впливає на підшлункову залозу. Одна із моїх пацієнток, маючи високі показники вмісту цукру у крові, таким чином привела їх до норми. Вона навіть перестала вживати таблетки, які приймають хворі на цукровий діабет. Окрім того, відвар із кореня соняшника добре фільтрує печінку і нирки».

Кінець літа – початок осені – хороший період для того, щоб назбирати бруньки зеленої ялини. Їх беруть 40 грам і заливають склянкою окропу. Все це настоюють 4 години у посудині, яку обмотують чимось теплим. Варто пам’ятати, що настій потрібно закапувати у ніздрі, оскільки він найкраще всмоктується через слизові оболонки. Для зміцнення імунітету закапування потрібно робити 4-5 разів на день.

Також фітотерапевт Марія Тройчак радить не забувати про гарбуз, особливо його м’якоть. З неї можна зробити смачний і корисний напій, який покращує роботу шлунку і перистальтику кишківника. Для цього гарбуз нарізаємо шматочками, відварюємо їх, зціджуємо. На склянку теплого відвару додаємо 1 чайну ложку меду і солодкий настій витримуємо до ранку, а потім випиваємо склянку упродовж дня. Цей засіб очищає судини і загалом покращує діяльність імунної системи. А для її зміцнення ще й добре пити комбінований сік із гарбуза та огірка.

На робочих місцях, коли нема можливості робити відвари, можна вживати насіння фенхелю, кропу, ялівцю та інші. Насінини потрібно жувати. Це не тільки попереджає простудні захворювання, а й знищує хвороботворні бактерії.

Яніна ЧАЙКІВСЬКА.

0 0 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі