Наталія Суслова: “Ми переїдаємо тому, що недоїдаємо”

Де закінчуються маніпуляції і починається доказова база щодо здорового харчування? Міфи про шкоду і користь тих чи інших продуктів руйнує лікар-дієтолог Наталія Суслова. 

  • Левова частка соцмереж, телебачення, активні про-здорові блогери атакують звідусіль інформацією щодо здорового харчування, позитивного впливу окремих продуктів чи їх компонентів, маніпулюючи даними доказових баз, – пише Наталія Суслова на своїй сторінці у соцмережі. 

Пані Наталія називає кілька прикладів таких маніпуляцій:

  1. Наприклад щодо таких учасників нашого столу, як яйця, кава, вино, картопля, м’ясо, риба, дріжді, молоко, чай, цукор, масло, олія…. одні статті приголомшують про підвищення ризику раку, діабету, ССЗ, а інші про зниження раку, розумових здібностей, розвитку Альцгеймера, Паркінсона, тощо.
  2. То кава знижує ризик жирового гепатозу, то завтра – вона ж викликає гіпертонію. Це саме стосується і вина: два келихи червоного вина на день захищають від захворювань серцево-судинної с-ми, а вже завтра – викликають рак товстого кишечника.
  3. Особливу увагу приділяють проблемі онкологічних захворювань: “смажене м’ясо/бекон викликають рак кишечника, але при цьому кетохарчування звідусіль пропагує оздоровлення”, “помідори захищають від раку простати, молочної залози, і при цьому адепти кричать категоричне НІ при аутоімунній дієті, погрожуючи лектинами)”, “зелений чай має протизапальну дію, профілактує естрогензалежні форми раку після менопаузи і при цьому провокує рак щитоподібної залози до настання менопаузи”….

Чи справді це так?

– Використання Омеги-3 з метою профілактики чи лікування серцево-судинних захворювань до сих пір дискутабельне і носить хвилеподібний х-р, – вважає лікарка-дієтолог. – Вискакують нові «доказові бази» щодо ефективності, проте уважно вчитаючись в ці дослідження розумієш: вибірка мала, не враховано інші фактори життя, харчування, наявність супутніх захворювань, спадковості…Тому природньо постає питання: «Так а що ж мені – варто чи ні?!»

За словами лікарки, ресурс PubMed містить базу з понад 28 млн статей. Чи в змозі фахівець чи, тим паче, пересічна людина оцінити, виділити, систематизувати і сформувати хоч якесь уявлення про доказовість і вирішити корисно чи ні. 

Цікавий факт: у 2004 році в США порахували, що на швидкий (ознайомчий) перегляд близько 7287 статей, які публікуються щомісяця, потрібно лікарю загальної практики аж 627,5 годин на місяць або ж 29 годин на добу)), щоб хоча б бути в курсі всіх останніх досліджень.

– Але ж більшість, якими б гарними фахівцями не були, не мають часу або ж не вміють інтерпретувати, інші – критично оцінювати, ще частина – не володіє англійською мовою чи взагалі, не має можливості добратися до повних текстів статей (ціна іноді захмарна), – коментує Наталія Суслова. –  При тому, що в абстрактах часто-густо виділяють лише вдалі, на думку авторів результати, не вдаючись до об’єктивного порівняння свого дослідження.

Так, що ж робити??? Лікарка-дієтолог ставить питання, які найчастіше чує від пацієнтів.

  • Можливо варто починати харчуватися одним авокадо, поки «доказової бази» щодо некористі недостатньо?
  • Чи, можливо, вживати зелений чай після менопаузи, а вино – в репродуктивному періоді?
  • А каву в молодому віці, щоб була здоровою печінка, і відмовитись на пенсії, щоб контролювати тиск?
  • Як обрати саме те єдино вірне, що підійде мені і буде корисним напевне?

Поради від Наталії Суслової:

  • От чого справді не заперечили багаторічні дослідження так це того, що хороший сон, адекватні фізичні навантаження, і вживання знайомих цільних продуктів – ще нікому не нашкодило.
  • Якщо вагаєтесь щодо користі вина – вибирайте якісне і келих 1 раз на тиждень ще нікому не нашкодив, а дозу ресвератролу все рівно не наберете (для цього потрібно близько 50 літрів/добу)
  • Полюбляєте картоплю – їжте на здоров’я, а якщо добавите оливкової олії, оселедець і зеленину – ніяке дослідження вам не дорікне, що це не корисно)
  • Не любите, не хочете спортзал – ходити пішки ніхто не відміняв, адже якось наші бабусі-дідусі доживали до 80-90 років завдяки руху без тренажерів)
  • І головне: доїдайте, адже проблема сучасності – це парадокс: ми переїдаємо тому, що недоїдаємо. 

 

– Якщо не змінити щось зараз, то так і вагатиметесь із запитаннями: статини чи омега? Сіль морська чи гімалайська? Що там у новинах доказової медицини сьогодні? – резюмує Наталія Суслова.

 

0 0 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі