Харчування школярів по-новому. Коли чекати у Тернополі?

Уряд рішуче взявся за реформу харчування дітей. Ще у серпні минулого року Кабмін затвердив постанову, згідно з якою до 2024 року діти повинні харчуватися якісно і в оновлених приміщеннях. 24 березня 2021 року на сайті Кабміну були опубліковані нові норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Це означає, що відтепер наші діти харчуватимуться по-іншому. З’ясуємо, як саме.

Стаття про харчування у школі і запровадження меню українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка на LifeTer викликала у наших читачів неабиякий резонанс. У коментарях до статті учасники активних спільнот у соцмережі “Тернопільські мамусі” і “Тернопільські плітки”  Батьки учнів тернопільських шкіл написали нам багато відгуків про харчування їхніх дітей у школах. 

Ось що писали у спільноті “Тернопільські мамусі”. Вона є закритою, тому зберігаємо конфіденційність.

У групі “Тернопільські плітки” теж були відгуки.

В результаті, в обох спільнотах ми зробили опитування, яке показало настрої батьків.

Із 349 мам, які взяли участь у голосуванні, цілком задоволені харчуванням своєї дитини лише 11%, 31% опитаних оцінює харчування дітей на “четвірку” за 5-тибальною шкалою. Не задоволені цілковито 26% опитаних і ще 30% виставляють шкільному (садочковому) харчуванню “трійку”, вважаючи, що воно бажає бути кращим.

Учасники опитування у “Тернопільських плітках” (їх 203) більш категоричні. 70% називають шкільне харчування відверто несмачним.

Деякі батьки пишуть про те, що намагалися скаржитись і знайти відповідальних за меню та якість шкільного харчування, проте отримували відмовки та перепосилання від однієї інстанції до іншої. Врешті, їхні діти просто перестали харчуватись у шкільній їдальні, а у самій системі нічого не змінилось. 

Що має змінитися?

Нові норми харчування передбачають зменшення кількості солі і цукру, зменшення кількості хліба, відсутність у меню сосисок, ковбас і консервів, збільшення кількості м’яса і фруктів, заборону енергетичних напоїв, зменшення до мінімуму смаженої їжі. 

Більше в інфографіці.

 

Що думають з приводу впровадження меню за Клопотенком директори шкіл Тернополя

Над розробкою чотиритижневого меню для школярів працює знаний український шефкухар Євген Клопотенко. Його рецептами вже два роки користуються кілька шкіл Тернополя. Меню запровадили частково.

Читайте також    За системою Клопотенка діти їстимуть у школі більше м’яса і фруктів, менше хліба

 

 

– Ми ще не працюємо за Клопотенком, але якісь елементи чи вибіркові страви використовуємо, – розповідає начальниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. – Таке меню є в четвертій школі, у третій школі є активна мама, яка співпрацює з Клопотенком (він має мережу своїх прихильників по Україні), 17, 21 школа адаптують це меню. 

 

Керівники загальноосвітніх навчальних закладів Тернополя мають різні думки з цього приводу. Раніше в інтерв’ю нашому виданню директорка Тернопільської школи №28 Лілія Вавринів зазначила: 

 

– Я в захопленні від Євгена Клопотенка, який є справжнім українським патріотом і він своїми діями це конкретно показує. Не просто вдягає вишиванку, не просто перейшов на українську мову, не просто зареєстрував борщ як українську національну страву, закривши роти нашим сусідам, які на неї претендують. Він повернувся лицем до шкільного харчування, бо насправді воно є проблемним у садочках і освітніх закладах. На сьогодні він розробив чотирьохтижневе меню, я дуже чекаю це меню, щоб можна було його вже прочитати.

 

А от у школі №6 годують дітей традиційними українськими стравами, експериментувати на дітях не будуть. Про це нам розповів її директор Олександр Остапчук.

 

 

– Страви, які в нас є, корисні для дітей. Ми використовуємо більше їжу на парі, а не смажену. Це каша, макарони, картопля, як гарніри. Котлети, відбивні, печінкові котлети, риба. Різноманітні салати. Першого є три види на вибір, з другого – 5-6 страв на вибір. Меню Клопотенка ми приймемо тільки тоді, коли почнуть люди їсти це і скажуть, що смачно. Має пройти час, бо поки що у нас двояке ставлення.

 

 

Як мають виглядати харчоблоки?

Переважна більшість шкіл розміщена у старих приміщеннях (наймолодшу будували ще у 80-х роках минулого століття), тому обладнання харчоблоків давно застаріло. 

За інформацією пресслужби Тернопільської міської ради, капітальний ремонт харчоблоків і їдалень провели в 11-х школах, у 8-х оновили електрообладнання. Загалом, державну субвенцію на оновлення шкільних їдалень отримав 51 навчальний заклад області. 

Закупівлю електрообладнання для харчоблоків у Тернополі провели на умовах співфінансування з Державним фондом регіонального розвитку. 70% вартості проєкту профінансовано за кошти держави, 30% – за кошти місцевого бюджету. Зокрема, вартість обладнання становила 780 тис. грн, ремонт – 700 тис. грн.

Харчоблок у Тернопільській школі №8

У цілому оновити обладнання для харчоблоків на умовах співфінансування вдалося у кількох тернопільських закладах освіти: ЗОШ №№ 2, 5, 6, 10, 18, 21 та ТПШ «Ерудит».

– Фінансування модернізації харчоблоків відбувається винятково за кошти місцевого бюджету, – коментує головна освітянка міста Ольга Похиляк. – Це немалі кошти і це непросто нам, бо шкіл багато. Тут треба робити все в комплексі: якщо міняти електрообладнання, то треба оновлювати і харчоблоки, і сам зал їдальні. Ремонти робляться за кошти місцевого бюджету, використано майже 2 мільйони гривень. Десь закінчена модернізація на 70%, десь на 80, десь на 90%. У деяких школах ремонт розпочнеться після закінчення навчального року. До фінансування долучаються і підприємці. 

 

Скільки коштує сніданок та обід у Тернопільських школах?

Якщо у дитсадках обласного центру частину оплати за харчування дітей бере на себе міська влада, у школах батьки платять повністю. Свого часу харчування молодших школярів у Тернополі було безкоштовним. 

– Зараз це практично неможливо і, напевно, цього нема у жодній з багатих країн, – коментує Ольга Похиляк. – Ми харчуємо зараз лише соціально незахищені категорії – сироти, напівсироти, позбавлені батьківського піклування, діти учасників АТО та інші категорії. Майже 11 мільйонів йде з бюджету міста тільки на харчування діток соціально незахищених категорій. 

Вартість обіду у школах Тернополя – 26 гривень. 

  • Якщо дивитися на речі реально, за 26 гривень не так вже й якісно нагодуєш дитину. У цю суму можна вмістити лише 70% тих норм, які прийняв Кабмін, – додає керівниця міської освіти. – Ми щороку додаємо до цієї суми 2-4 гривні, бо змінюються ціни. Наступного року запропонуємо на розгляд міської ради вищу цифру. 

 

Хто має відповідати за неякісне меню?

Відповідальні за якість продуктів, з яких готується їжа у школі, а також за якість готових блюд директор школи (або призначена ним особа) і медсестра, які здійснюють нагляд при прийомі продуктів і за готовими блюдами. За меню відповідає Держпродспоживслужба, яка затверджує двотижневе меню з подання організації, що виграла тендер на харчування учнів певного закладу освіти.

 

Коментар Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області: “Відповідно до “Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти”, затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020р. №2205, який вступив в дію з 01 січня 2021 року засновник та керівник закладу освіти є відповідальними за дотримання вимог санітарного законодавства. Керівник закладу освіти та медичний працівник (за його відсутності – особи, які визначені наказом керівника закладу освіти відповідальними за організацію харчування в закладі) здійснюють щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до закладу освіти, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізації і технології виготовлення страв, дотриманням санітарно-протиепідемічного режиму в їдальні (харчоблоці), буфеті, фактичним виконанням меню за меню-розкладом, що містять кількісні дані про рецептуру страв. Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області затверджує 2-тижневе перспективне меню двічі на рік. Перевірки харчоблоків в навчальних закладах здійснюється відповідно до затвердженого річного плану, який є на сайті Держпродспоживслужби України; у випадку спалаху інфекційного захворювання пов’язаного з організацією харчування; за бажанням адміністрації школи; у випадку спірних питань з підприємцем, який обслуговує або постачальником, або за скаргою батьків. Батьки можуть скаржитися на невідповідність меню, невідповідність ваги, або у випадку підозри на завищену ціну на конкретну страву.

 

Якщо ви незадоволені харчуванням дитини і маєте претензії щодо якості, то перше звернення має бути саме до директора того закладу, де навчається ваша дитина. Якщо очікуваних змін не відбулося, то ви можете подати скаргу в Управління освіти та у Держпродспоживслужбу, тоді буде організовано перевірку.

– Кожен з підприємців зацікавлений у тому, щоб залишитися у школі, адже це їхній бізнес, – коментує начальниця управління освіти і науки ТМР Ольга Похиляк. – А в кожній школі є відповідальна людина з числа адміністрації, це або заступник директора з початкової школи, або з виховної роботи, який відповідальний з числа адміністрації школи за харчування дітей. Тому батьки, які незадоволені харчуванням, можуть звернутися насамперед до вчителя (класного керівника) чи заступника директора, чи на крайній випадок до нас в управління. Ми реагуємо на кожен запит – усний чи письмовий. 

Номер телефону управління освіти і науки Тернопільської міської ради – 52-56-94.

 

5 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі