5 продуктів для зміцнення імунітету

Запальний процес в організмі може бути нормальною імунною реакцією на те чи інше захворювання. Запалення, наприклад, необхідно для загоєння ран або для боротьби з інфекціями шляхом підвищення температури тіла. Люди через шалений темп сучасного життя перебувають у хронічному стресі, що провокує хронічне запалення, яке здатне сильно пригнічувати захисну імунну функцію організму.
І якщо в першому випадку існує багато способів для боротьби з гострим запаленням, то в другому випадку — допомогти може лише перехід на здоровий спосіб життя та збагачення свого раціону «протизапальними продуктами».

Такі продукти багаті вітамінами та фітонутрієнтами, які здатні підтримувати здорову імунну відповідь та є важливими для попередження виникнення хронічних запальних процесів в організмі. А тепер трохи про ці продукти.

Куркума

Куркума — це яскрава жовта спеція з сильним ароматом і гіркуватим смаком.  Отримують її з кореневища рослини куркума.

Куркума є одним з найбільш вивчених антиоксидантних рослинних засобів у світі. Упродовж тисячоліть її використовують в індійській аюрведичній і китайській традиційній медицині. Але на Заході цю рослину ігнорували до 1970-х років. Потім дослідження підтвердили сильну протизапальну, противірусну, болезаспокійливу, антимікробну і протиракову дію.

Куркумін — активний інгредієнт куркуми — є потужним антиоксидантом, який бореться з пошкоджуючими клітини вільними радикалами в тілі та зміцнює імунну систему завдяки високому вмісту антиоксидантів. Куркумін заміщає гідроксильні радикали, які вважаються найбільш небезпечними. Це покращує опірність клітин до інфекцій і злоякісних пухлин.

Корінь куркуми  містить кальцій, залізо, йод, фосфор, кальцій, вітаміни С і групи В, ефірну олію, лактон, алкалоїд і ін.

Ця спеція виводить шлаки і токсини з організму, ефективна при отруєннях хімічними речовинами.

Куркума добре очищає кишківник від слизу, пригнічує гнильну мікрофлору і підтримує нормальну кишкову флору, покращує травлення, нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту і роботу підшлункової залози.

Гарбузове насіння

Гарбузові насінини містять багато поживних речовин — від магнію й марганцю, до міді, цинку й білка. Мають великий спектр корисних рослинних сполук: фітостероли й антиоксиданти. Також у насінні є багато клітковини.

У чверті склянки гарбузового насіння міститься майже половина рекомендованої добової кількості магнію, який бере участь у важливих фізіологічних функцій, у тому числі в створенні АТФ (аденозинтрифосфату – молекул енергії вашого тіла), синтезі РНК і ДНК, формуванні кісток і зубів, розслабленні кровоносних судин, правильному функціонуванні кишечника.

Гарбузове насіння — джерело цинку, адже в 30 г міститься понад 2 мг цього мінералу. Цинк має важливе значення для організму з багатьох причин: він підтримує здоровий імунітет, зростання й ділення клітин, сон, настрій, відчуття смаку й запаху, здоров’я очей і шкіри, регуляцію інсуліну й чоловічу статеву функцію.

Сирі горіхи та насіння, у тому числі гарбузове насіння, — одні з кращих джерел омега-3 жирних кислот рослинного походження (альфа-ліноленової кислоти або ALA).

Броколі

Броколі — це джерело фітонутрієнтів, глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров’я антиоксидантних і протиракових сполук.

Одна з них відома своєю протираковою дією. Це сульфорафан — натуральна органічна сірка.

Дослідження показали, що сульфорафан підтримує нормальну функцію й ділення клітин, що одночасно спричиняє апоптоз (запрограмовану загибель) клітин раку кишечника, передміхурової залози, грудей, раку легенів, викликаного тютюнопалінням, а також зменшуючи число ракових пухлин печінки.

Три порції броколі на тиждень можуть знизити ризик раку простати більш ніж на 60 %.

У низці досліджень науковці вказували  вплив споживання броколі на ожиріння, діабет 2-го типу й неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖБП).

Дослідники вважають, що броколі може бути дуже корисною для лікування колітів та підвищеної кишкової проникності.

Броколі та інші овочі сімейства хрестоцвітих містять глюкозінолатні сполуки, які в процесі травлення в шлунку розщеплюються та допомагають поліпшити імунну функцію й баланс мікрофлори кишківника.

Ферментовані продукти

Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним з найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно 70-80% клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику. Отже, ферментовані продукти — це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб.

 

Ферментовані продукти також визнають як важливе протиракове доповнення до раціону. Доведено, що корисні бактерії у ферментованих продуктах можуть пригнічувати рак товстої кишки, здатні перешкоджати раку молочної залози, печінки, тонкого кишківника та інших органів.

Квашена капуста, солоні огірки, кефір — ці продукти варто включати у свій щоденний раціон.

Часник

Часник є одним з кращих продуктів, які ви можете споживати регулярно. Це також допоможе підвищити імунітет. Це засіб проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить більше 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси.

Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді, проте якщо ваш шлунок може впоратися з термічно необробленим часником, краще вживати саме його.

5 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі